perjantai 29. maaliskuuta 2013

Lohta kvinoalla

Muutama viikko sitten kirjoitin pihallamme käyneestä Kala-autosta ja siitä ostetun kalan kokkailusta. Toiseksi kalaksi valitsin kylmäsavustettua lohta, koska viimeiseksi jäävästä graavilohesta en vaan keksinyt mitään erikoista. Minun onnekseni kaikki kolme pakettia kalaa oli valmiiksi fileoituja (vai mikä se sana on?). Meiltä ei ensinnäkään löydy tarpeeksi terävää veistä kalan siivuttamiseen ja toisekseen se taitokin taitaa uupua. Kun kalan ottaa edellisenä iltana sulamaan niin siivut irtoavat täydellisesti toisistaan.
 
Vanhempani toivoivat saavansa kalaa myös sellaisenaan, lisukkeiden kera. Olen lukenut jokusia kertoja quinoasta/kvinoasta ja ajattelin kokeilla sitä. En ole varma olenko sitä joskus syönyt. Olen kyllä saattanut lapata suuhuni pieniä ja hauskannäköisiä pallerokiekuroita jonkun ruoan seassa, mutta en ole tiennyt mitä syön. Ostin kaupasta GoGreenin kvinoaa kokeilumielessä ja tutustuin sen valmistamiseen. Paketin kyljessä lukee, että kvinoaa käytetään yleensä kuskusin, riisin tai pastan sijaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös salaatteihin ja keittoihin. Kvinoan kerrotaan sisältävän paljon kuitua ja rautaa sekä proteiinia.
 
Etsin netistä kvinoaohjeita ja päädyin ottamaan mallia Kauhaa ja rakkautta -blogin ohjeesta. Kuten on todettu, olen malttamaton ohjeiden noudattaja, joten tästäkin reseptistä poimin minua miellyttävät kohdat. Lisukkeeksi kylmäsavustetun lohen kanssa siis valikoitui uunissa paahdetut kasvikset kvinoan kanssa ja kermaviilikastike. Lisähöysteeksi suola-addiktille oli vielä oliiveja ja fetaa. Kasviksiksi laitoin porkkanaa, parsakaalia, kirsikkatomaatteja, sipulia ja kesäkurpitsaa. Porkkana osoittautui sikäli heikoimmaksi lenkiksi, koska sen kypsyminen kesti muita kauemmin ja sitä kypsytellessä parsakaali otti nokkiinsa ja vähän kärvähti. (Jostain syystä alkuperäisessä ohjeessa porkkanaa ei ollutkaan...) Kasvisten päälle lorautin oliiviöljyä, hunajaa, suolaa, mustapippuria, paprikamaustetta ja rosmariinia. Uuniin kahteensataan asteeseen, paistoaika riippuu rehuista...
 
Kylmään kastikkeeseen laitoin kermaviilin kaveriksi sinappia, sitruunamehua, suolaa, sokeria, kuivattua tilliä sekä musta- ja sitruunapippuria. Keitin kvinoan paketin ohjeen mukaan ja heitin hieman pestoa mukaan. Sekoitin lämpimät uunikasvikset ja kvinoan keskenään. Lohen tarjoilin ihan sellaisenaan. Toisaalta en tiedä mikä oli minkäkin lisuke, lohi kasvisten vai kasvikset lohen. Entä se kvinoa? Hyvää oli, vaikka kärähtänyt parsakaali vähän latisti makuelämystä.
 

 
 

 


 
Tämä ateria tarjoiltiin siis viikko sitten lauantaina. Kutsuin vanhempani eilen syömään viimeisen lohen. Vähän myös sillä varjolla, että hyppäisin ompelukoneen ääreen... Kala-auton viimeisestä kalasta tulikin kesäateria: graavilohta tuoreen tillin kanssa, keitettyjä perunoita, raikasta salaattia fetoineen ja tuoretta leipää. Aurinko paistoi ulkona. Kuvittelimme olevamme mökillä ulkoilmassa, nuotiopaikan viereisen pöydän ääressä, aurinkovarjon alla ja linnun laulua kuuntelemassa. Sitä odotellessa!

4 kommenttia:

  1. Toi kvinoa on kyllä jännää. Osais vaan laittaa siitä jotakin ruokaa niin tulis syötyykin sitä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Netistä löytyy varmasti vaikka mitä ohjeita. Sellaisenaan hyvin yksinkertaista (tosin aika mautonta) valmistaa ja sitähän voi laittaa mihin vaan :)

      Poista
  2. Kvinoa on kyllä melkis superfoodia, siinä on proteiiniakin niin mukavasti! Vink vink, lähiaikoina tulevassa postauksessani on toooosi hyvä ja helppo kvinoaohje (valitettavasti ei omani, mutta kunnia tulee menemään sille, jolle se kuuluu)

    VastaaPoista