torstai 9. toukokuuta 2013

Pannari raakamaidosta

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä meidän kotoa on Bisan maatila. Olen suunnitellut kaikki täällä asutut viisi kuukautta hakevani sieltä raakamaitoa, mutta tänään sen vihdoin tein! Maidon haku on muka jäänyt siihen, ettei minulla ole suurisuista isohkoa astiaa (kannua, pulloa, kanisteria tms.) enkä ikinä muista ostaa sellaista. Isännän sisko oli poikaystävänsä kanssa meillä yökyläilemässä ja hän toivoi käyvämme Bisan tilalla. Ja sitten piti tosissaan miettiä millaiseen astiaan maitoa hakisimme. Ja olihan niitä astioita! Keksin ottaa mukaan puhtaan marjastusämpärin, mutta sen sisältä löysinkin pienemmän kolmen litran kannellisen marjastusämpärin, joka oli kuin tehty maidonhakutarkoitukseen!
 
Raakamaito on siis täysin käsittelemätöntä maitoa, se on ainoastaan jäähdytetty. Yksi raakamaitolitra maksaa Bisan tilalla 1,20 euroa eli hinta on mielestäni todella edullinen. Raakamaidon on puhuttu sopivan myös laktoosi-intolerantikoille. Porukastamme löytyi kaksi laktoosirajoitteista, joten mielenkiinnolla odottelemme maidon vaikutuksia pannarin syönnin jälkeen...
 
Raaka-, tinki- tai tilamaidon säilyttämisessä kylmäketjun katkeamattomuus on kaikki kaikessa. Maitoa ei ole pastöroitu eli kuumennettu, joten se pilaantuu herkemmin, jos kylmäketju katkeaa tai maitoa säilytetään likaisissa astioissa. Suositeltavaa myös on, että raakamaitoa haetaan mieluummin useammin ja pienissä erissä kuin paljon ja harvoin. Muilla (autolla tulleilla) maidonhakijoilla oli mukanaan asiaankuuluvasti kylmälaukkuja ja -kalleja, mutta me uskaltauduimme kipittämään kotiin pelkän ämpärin kanssa.
 
Maistoin tänään oikeaa maitoa tietääkseni ensimmäistä kertaa elämässäni. Maito oli raikasta, kylmää, rasvaista ja maistui ohuelle kuohukermalle! Päätimme tehdä raakamaidosta pannukakkua ja pöydässä herkuteltiin myös raakamaitoon tehdyllä kaakaolla. Täytyy kyllä sanoa, että tämä pannukakku oli ehdottomasti herkullisinta mitä olen eläessäni syönyt! Taisin syödä neljä (vai jopa viisi?!) isoa palaa ja hyvin näytti maistuvan muillekin. Pannarin kaveriksi laitettiin naapurin Ailan tekemää kirpsakan makeaa ja kylmää omenahilloa, joka sopi lämpimän pannukakun kanssa täydellisesti. Isäntä kaivoi kaapista myös vaahterasiirappia ja siihen dippaamalla pannari maistui myös mainiosti.
 
Kerrankin tein jotain ohjeen mukaan ja kerrankin on sellainen teille jakaa. Ohje on isäni antama, paras pannariohje, joka ehdottomasti vielä parani raakamaidon ansiosta!
 
Pannukakku
  • 1 litra (raaka)maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 100 g voisulaa
  • 5-6 dl jauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
Vatkaa ainekset sekaisin, kaada leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa puolisen tuntia. Ohjeesta tulee kaksi pellillistä pannukakkua eli halutessasi voit puolittaa ohjeen.
 
 
 
Maidonhakureissulla moikattiin myös tilan hevosta.
 
Maidosta osa jaettu jo kavereille.
 




2 kommenttia:

  1. Ai jee, tuonne mennään sitten kun me saadaan aikaiseksi tulla käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mennään ihmeessä! Hinkki vaan messiin :) Täytyypä hei sopia uusi kyläilypäivä.

      Poista