perjantai 12. heinäkuuta 2013

Lipstikkakeitto

Tutustuin lipstikkaan ensimmäisen kerran viime kesänä, kun anoppi teki siitä keittoa. Maku oli minulle täysin uusi. Lipstikan maku ja tuoksu ovat todella vahvoja ja tuoreeltaan maistettuna sen maku jää suuhun pitkäksi aikaa (piti siitä tai ei). Lipstikka lukeutuu yrtteihin ja sen oikea nimi on liperi.
 
Anoppi toi mökiltään muutama päivä sitten tuoretta lipstikkaa ja ajattelin tehdä siitä keittoa. Anopilla ei ollut sillä hetkellä antaa muuta ohjetta kuin katso netistä. Ja minähän katsoin. Halusin löytää sellaisen reseptin, jossa ei ole käytetty suurusteena jauhoja. Olen ollut kokeilumielessä gluteenittomalla ruokavaliolla tämän viikon ja onnekseni heti toinen ohje oli jauhoton.
 
En sen tarkemmin avaa lipstikan ominaisuuksia, mutta jonkun lähteen mukaan lipstikka on lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste ja siinä on lihaisa maku. Lipstikka lisää kuulemma myös ruokahalua. Olen käyttänyt raastettua perunaa aikaisemmin vain jauhemaksapihveissä, mutta nyt törmäsin ensimmäistä kertaa keittotarkoitukseen. Jauhoisen perunan tärkkelys ilmeisesti teki keitoksesta paksua ja suurustetun tuntuista. Omaan makuuni soppa oli aivan todella hyvää! Jos törmäätte lipstikkaan niin kokeilkaa ihmeessä!
 
Vanhempani olivat tänään viihdyttämässä tytärtämme sillä aikaa, kun pesimme isännän kanssa koko talon ikkunat. Ilma oli ihanan aurinkoinen ja sopivan lämmin. Halusin kattaa pöydän pihalle. Istuutuessamme ulos syömään ja maisteltuamme soppaa osasin odottaa isännältä tietynlaista kommenttia. Ja sieltähän se tuli: "Tähän vois laittaa nakkeja!"
 
 
Lipstikkakeitto (isot annokset neljälle)
 
3 kevätsipulia varsineen
3 isoa jauhoista perunaa
lautasellinen silputtuja lipstikan lehtiä
voinokare kuullottamiseen
litra vettä
2 kasvisliemikuutiota (itse käytin Reformin luomukuutioita)
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
 
  • Kuori ja raasta perunat karkeaksi raasteeksi.
  • Silppua sipuli ja lipstikan lehdet.
  • Kuullota voinokareen kanssa sipulisilppu.
  • Heitä kaveriksi perunaraaste ja lipstikkahakkelus.
  • Keitä kattilassa vesi ja lisää kasvisliemikuutiot.
  • Lisää kattilaan sipulit, perunaraaste ja lipstikat.
  • Keitä vartin verran.
  • Soseuta sauvasekoittimella.
  • Lisää suolaa, pippuria ja kerma.
  • Kiehauta ja maista.
  • Nauti!
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti